χωριό κρήνη

επισκεφθειτε το Αγγελόκαστρο

Θα μας βρείτε στο χωριό Κρήνη της Κέρκυρας

Το Χωριό Κρήνη

Η Κρήνη είναι ένα μικρό χωριό που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Κέρκυρας, σε υψόμετρο 310μ, κοντά στη φημισμένη περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας. Αν και μικρή η Κρήνη είναι ιδιαιτέρως γραφική, χτισμένη στο όρος Ιστώνη, στην είσοδο του μεσαιωνικού κάστρου Αγγελόκαστρο. Η Κρήνη διατηρεί την ύπαρξη της από τα Ομηρικά χρόνια. Οι κάτοικοι της Κρήνης είναι πιθανότατα απόγονοι των “Ακριτών”, που φυλούσαν τα σύνορα της Αυτοκρατορίας κατά τα βυζαντινά χρόνια.

Αγγελόκαστρο Κέρκυρα

Το βυζαντινό κάστρο Αγγελόκαστρο είναι χτισμένο σε μία βραχώδη κορυφή, σε ύψος 270μ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Κέρκυρας. Το κάστρο ήταν σημαντικής στρατηγικής σημασίας, ενώ κατά περιόδους χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο για τους ντόπιους. Περιβάλλεται από θάλασσα στις τρεις πλευρές του και είναι μόνο προσβάσιμο μέσω μιας στενής λωρίδας στεριάς. Στο παρελθόν Γενοβέζοι πειρατές, οι Τούρκοι υπό την αρχηγεία του σουλτάνου Σουλεϊμάν και οι Σαρακηνοί, προσπάθησαν ανεπιτυχώς να το καταλάβουν.

Σήμερα διατηρούνται ακόμα, ένα μεγάλο μέρος της οχύρωσης, η κεντρική πύλη καθώς και οι δύο δεξαμενές νερού που κατασκευάστηκαν το 1500 και το 1546 αντίστοιχα. Στην κορυφή υπάρχει μία εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Στα τέλη του 18ου αιώνα, οι Ενετοί και οι Γάλλοι διατηρούσαν φρουρά στο κάστρο, για τη φύλαξη του, ενώ αργότερα οι Άγγλοι το εγκατέλειψαν.